Move to Cure heeft een top 5 van de meest voorkomende skiblessures opgesteld. Een aantal blessures wordt behandeld in een afzonderlijk artikel. Daarin lichten we toe wat elke blessure inhoudt, hoe ze wordt behandeld en hoe ze te voorkomen. De voorste kruisband is de gevreesde nummer 1 in de top 5.
Nummer 1 in Top 5 skiblessures: blessure aan voorste kruisband
De knie steekt er met kop en schouders bovenuit als het gaat over skiblessures. Een op drie van de ski-ongevallen leidt tot knieletsels. Meer specifiek: een verrekking of scheur van de voorste kruisbanden. Veelal is dit type blessure te wijten aan een slechte landing waarbij de knie een atypische beweging maakt. Deze beweging wordt wel eens de “schuiflade beweging” genoemd.
Symptomen en gevolgen van een verrekking of scheur aan voorste kruisband
De instabiliteit van de knie is het belangrijkste symptoom bij het voorste kruisbandletsel. Het onnatuurlijke verschuiven van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen (schuiflade beweging) is daar een gevolg van. Hevige pijn en zwelling van de knie wijzen in de richting van een voorste kruisbandletsel. Bij een kleine verrekking gebeurt het wel vaker dat de patiënt de knie niet meteen laat behandelen. Dit kan heel wat bijkomstige beschadiging tot gevolg hebben; meniscus- en kraakbeenletsels.
Operatie kruisband
Bij sommige patiënten waarbij het letsel niet te ernstig is, kan afgezien worden van een operatieve ingreep. Echter, in de meeste gevallen wordt wel geopereerd. Er wordt steeds gekeken naar een aantal parameters voor de beslissing genomen wordt:
- Leeftijd van de patiënt
- Oude knieblessures
- Aanwezigheid andere letsel (meniscus, kraakbeen enz.)
- Graad van instabiliteit
Behandeling bij een verrekking of scheur aan voorste kruisband
Move to Cure hanteert een eigen specifieke aanpak tijdens de revalidatie van de voorste kruisband. De mobiliteit van het gewricht speelt daarin een belangrijke rol. Wij combineren functionele oefeningen met spierversterkende en mobiliserende oefeningen. Meer informatie lees je in het artikel behandeling scheur kruisbanden.
Wat kan je doen om een kruisbandletsel te voorkomen?
Er zijn een aantal heel algemene richtlijnen om een kruisbandletsel te voorkomen. Uiteraard begint alles met een goede opwarming. Voor skiërs hebben we 2 concrete tips:
- Tip 1
Stem je skibindingen goed af. Vraag het aan begeleiders over ervaren skiërs als je niet weet hoe dat correct te doen.
- Tip 2
Doe dagelijks een aantal simpele maar uiterst efficiënte spierversterkende oefeningen. Maak er bijvoorbeeld een ritueel van bij het opstaan.
1. 90° staand tegen de muur (quadriceps en hamstrings)
Ga tegen de muur in een houding staan waarbij de benen een hoek van 90° vormen, je voeten mooi vooruit in lijn met je benen en een paar centimeter uit elkaar. Zorg dat je “comfortabel” staat. Je voelt meteen spanning in je bovenbenen. Begin elke morgen met 10 reeksen van 30 seconden, tussen elke reeks neem je 30 seconden rust. Bouw stelselmatig op tot je elke morgen 10 reeksen van 1 minuut kan volhouden. Gezien de houding bij het skiën is deze algemene oefening erg relevant en efficiënt voor skiërs.
2. De hurksprong (quadriceps en hamstrings)
Ga in diezelfde 90°-houding staan en buig je bovenlichaam licht voorover. Plaats je handen in je nek of achter je hoofd en spring recht omhoog en ga terug naar de 90°-positie. Begin met 5 reeksen van 10 sprongen en bouw op tot je 10 reeksen van 20 sprongen. Bekijk een demo van de hurksprong.
3. Zittend elastiek (quadriceps)
Strek je been zitten uit tegen de weerstand van een elastiek die je in je handen vast houdt. Opnieuw reeksen opbouwen.
4. Romstabilisatie hamstrings
Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voetzolen op de grond. Hef je bekken omhoog en probeer een stijve plank te vormen van je schouders tot je knieën. Alle rompstabilisatie oefeningen zijn trouwens erg belangrijk om blessures te voorkomen. Doe dit 5 maal 20 seconden.
Wereldkampioen snowboard Seppe Smits had ook al te kampen met een voorste kruisbandletsel. We hadden daarover een gesprek met hem. In het artikel de knieën van Seppe Smits kan je daarover meer lezen.
Tot slot verwijzen we nog even naar onze artikels over de behandeling van andere knieletsels: