Loop je nu Dwars door Brugge, of door Turhout, Mechelen of Hasselt, voor elke loper kan een vetloopje interessant zijn.
Wat is een vetloopje?
Een synoniem voor een vetloopje is een nuchtere maag loopje. Veel uitleg moet daarbij waarschijnlijk niet gegeven worden. Je staat op en gaat lopen zonder dat je gegeten hebt. Er zijn een aantal voorwaarden en die moeten gerespecteerd worden.
De duur van een vetloopje varieert rond het uur. Sommigen zijn tevreden met drie kwartier, meer ervaren lopers lassen vetloopjes van twee uur in. Start met een training van maximaal een half uurtje en bouw gestaag op. Je kan dat meermaals per week doen, indien je afwisselt met andere trainingen.
Het effect van vetloopjes is drieledig:
- Je verbrandt vetten en vermagert dus. (*)
- Je traint je metabolisme om efficiënter vetten te verbranden.
- Een vetloopje is gewoon erg efficiënt om je conditie op te bouwen, bijvoorbeeld in de aanloop naar de Antwerp 10 miles!
(*) Let wel, combineer dit met de verminderde opname van calorieën. Een goed voedingspatroon is de basis om een aantal kilo’s kwijt te spelen. Running.be schreef onlangs het artikel “Het vetloopje als remedie tegen de feestkilo’s“. De feesten liggen al eventjes achter ons, maar het blijft interessant!
Energie uit vet?
Tijdens de nacht wordt je reserve aan koolhydraten bijna volledig opgebruikt. Als dat gebeurt, gaat je lichaam energie putten uit de verbranding van vetten of van spierweefsel. En voor dat laatste moet je opletten! Vetten verbrand je alleen als je aan een rustig tempo loopt. Voor de ervaren lopers: tempo van een LSD-training (LSD = Long Slow Distance). De minder ervaren lopers moeten zich richten op een tempo waarbij ze nog perfect kunnen praten, zonder in ademnood te komen. Als je te snel loopt, werkt je vetverbrandingssysteem niet en het risico op spierblessures verhoogt.
Niet-lopers kunnen bijvoorbeeld een ochtendlijke wandeling inlassen, voor het ontbijt. Het komt telkens op hetzelfde neer: respecteer de duur en zorg ervoor dat je hartslag niet te hoog is. Kilo’s
Ervaren lopers
Heel wat lopers combineren een vetloopje met een extensieve duurtraining de avond voordien. Ruim na het avondmaal gaan ze nog een uurtje lopen. Nadien wordt enkel het vochtpeil aangezuiverd, er wordt niet meer gegeten. Deze voorbereiding heeft 2 effecten: het spierglycogeen is uitgeput door de avondtraining en tijdens de nachtrust put het leverglycogeen verder uit. Als ze ’s morgens gaan lopen, is hun lichaam dus verplicht om andere energiebronnen aan te spreken: de vetten.
5 tips
- Start pas met vetloopjes als je al een basisconditie hebt
- Bouw stap voor stap op
- Loop niet te snel, loop aan praattempo of in de LSD-hartslagzone
- Wissel af met andere trainingen
- Drink een glaasje water voor je vertrekt en neem suikerrijk ontbijt nadien
Weet dat lopen op een zachte ondergrond onze voorkeur geniet. Het strand of het bos zijn daarvoor uiterst geschikt. De kans op overbelasting daalt drastische, de impact op je gewrichten is veel minder en je loopt in een gezonde omgeving. De keuze is snel gemaakt, lijkt ons.