Sinds juli 2005 werkt Petra De Geest voltijds bij Move To Cure. Ze kwam in deze praktijk terecht via een medestudente bij de Master na Master opleiding sportkinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel.
Petra werkt sinds enkele maanden actief mee aan een wetenschappelijk onderzoek en wordt daarin gesteund door Move to Cure. Via een blog op onze website zal het reilen en zeilen van het onderzoek worden weergegeven, alsook andere interessante weetjes. Voor vragen kan je altijd persoonlijk bij Petra terecht, in de praktijk of via email petra@movetocure.com. Hieronder laten we Petra aan het woord.

Petra De Geest van Move to Cure werkt mee aan een wetenschappelijk onderzoek van het UZ Pellenberg.
“Wat me voornamelijk aanspreekt aan deze praktijk is het woordje ‘Move’ in Move To Cure. Ik geloof heel sterk in de filosofie achter deze aanpak. Zo goed als alle patiënten die bij ons terecht komen hebben problemen ergens aan hun ‘bewegingsapparaat’. Met andere woorden problemen die te maken hebben met al wat ons lichaam kan doen bewegen of al wat met beweging te maken heeft (spieren, pezen, zenuwen, gewrichten, ligamenten, botten,…).
Welk type patiënt je als kinesist ook in je praktijk tegenkomt, permanent bijscholen blijft een must. Onder de noemer bijscholen kunnen we verscheidene dingen verstaan: het volgen van (ver)nieuw(d)e ‘strekkingen’, het bijwonen van congressen, het uitbreiden van je diploma naar osteopathie of manuele therapie, op zoek gaan naar innovatie binnen de revalidatie… tot zelfs het meer fundamentele wetenschappelijke onderzoek. Net in dit laatste ligt mijn persoonlijke interesse.
Ik was reeds enkele jaren op zoek naar een mogelijkheid om het wetenschappelijke onderzoek te combineren met de praktijk. Via onderzoek blijf je up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen en het biedt je vaak nieuwe inzichten die je onmiddellijk kan toepassen in de dagelijkse praktijk. Een voordeel kan ook zijn dat men zijn eigen patiënten kan betrekken bij het onderzoek.
Aangezien ikzelf weinig tot geen ervaring heb om zelf een onderzoek op te zetten, zocht ik de mogelijkheden elders uit. Via professor Johan Bellemans, verbonden aan het UZ Pellenberg, kwam ik terecht bij orthopedisch chirurg Dr Kristoff Corten. Het voornaamste aandachtspunt voor Dr. Corten ligt binnen de reconstructieve heupchirurgie. Bij enkele ontmoetingen werden mij de wetenschappelijke projecten voorgesteld waarmee ze momenteel bezig zijn. En vermits mijn motivatie groot genoeg is werd mij, zowel door Lieven als door Dr. Corten, de kans geboden mee te werken aan één van de onderzoeken die kaderen binnen een groter project. Waarvoor mijn oprechte dank!
Een uitgebreide omschrijving van het project waaraan ik meewerk in het UZ Pellenberg vind je in het artikel “Wetenschappelijk onderzoek naar objectief evaluatie-instrument na primaire totale heupprothese” terug. In onze categorie Wetenschappelijk onderzoek krijg je een overzicht van wat al verscheen over dit onderwerp.