Move to Cure stelde een Top 5 meest voorkomende loopblessures op. Veel belangrijker, we vermelden erbij hoe je ze kan voorkomen. Onze informatie werd onlangs over genomen door het gerenommeerde loopmagazine Running.be Magazine.
De eerste in het lijstje was de lopersknie of iliotibiaal frictiesyndroom. Hieronder bespreken we de achillespees en kuitspieren.
#2 in de top 5 meest voorkomende loopblessures:
Achillespees en kuitspieren
Door langdurige trekkrachten op de achillespees kan er een overbelasting van de achillespees ontstaan. Tip: goede schoenen, eventueel steunzolen en lopen op een aangepaste ondergrond kunnen dit soort blessures vermijden. Bij de keuze voor steunzolen is het absoluut aan te raden om een podoloog op te zoeken.
De achillespees is gemaakt om trekkrachten te ondergaan. Dit is een erg belangrijk gegeven voor de behandeling. Move to Cure werkt volgens deze parameters:
- Excentrische oefeningen, dus spierarbeid waarbij je de spier afremt waardoor hij verlengt. Na verloop van tijd wordt overgegaan naar concentrische oefeningen, spierarbeid waarbij de spier samentrekt en dus verkort.
- Door te werken in hoeken en richtingsveranderingen in te bouwen, heb je elke keer een verandering van de richting van de trekkracht op het bot.
- De snelheid van uitvoering wordt stelselmatig opgevoerd. De pees moet aan verschillende snelheden kunnen reageren.
- Gradatie van impact
- Vooraleer er gelopen kan worden, start de patiënt met stappen op een loopband waarbij de pees mooi wordt opengerekt. Daarna laten we de patiënt achtereenvolgens op een trampoline lopen, op het strand, in ondiep water om dan langzaam over te schakelen naar hardere ondergronden.
Geen enkele parameter krijgt de voorkeur. Het hele complex is belangrijk: elke parameter moet langzaam in het proces ingebouwd worden. Variatie is ook van groot belang, in snelheid en ondergrond enz. Stap voor stap herstellen we de pees en parallel maken we deze ook sterker.