Ook dit jaar gaan we weer massaal skiën. Elk jaar trekken naar schatting 700.00 à 800.000 Belgen naar de bergen voor hun wintersportvakantie. Jammer genoeg gaan skivakanties vaak gepaard met skiblessures. Move to Cure heeft een top 5 van de meest voorkomende skiblessures opgesteld. Deze lijst werd samengesteld op basis van cijfers van Europ Assistance en op basis van de ervaring van onze experts in de praktijk. We lichten toe wat het precies inhoudt, hoe blessures behandelen en het belangrijkste: hoe ze te voorkomen. Een aantal blessures wordt dieper uitgewerkt in een specifiek artikel.
Het afgelopen decennium hebben we een verandering van de klachten kunnen waarnemen. Kwetsuren aan de voeten, enkels en scheenbenen komen minder en minder voor. De belangrijkste redenen voor deze nieuwe trends zijn:
- de verdere ontwikkeling van het materiaal: ski’s zijn lichter, sneller en wendbaarder geworden
- skiën is toegankelijker geworden, meer onervaren skiërs staan op de pistes. Door de gebrekkige ervaring veroorzaken ze vaak blessures, maar slepen ze af en toe ook eens iemand anders mee in hun val. Met alle gevolgen van dien voor het aantal blessures.
- tenslotte kenden het snowboarden, extreme skiing en skisurfen een steile opgang. In deze disciplines wordt wel al eens een risico genomen. En daaruit volgen uiteraard weer kwetsuren.
De belangrijkste oorzaak van wintersportblessures blijft de vermoeidheid. Verscheidene studies tonen aan dat de meeste skiblessures in de namiddag en bij de val van de avond veroorzaakt worden. Verlies aan concentratie, vermoeide spieren, gebrek aan rust… wijzen op vermoeidheid.
- elke klant en elke blessure is uniek en heeft een aanpak op maat nodig,
- een succesvolle revalidatie lukt alleen met een grondige analyse van het letsel …
- en een revalidatieprogramma op maat met persoonlijke begeleiding en bijsturing is noodzakelijk